Laat je gegevens achter
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.
Deze week is het de week van de werkstress 2023. Stress is niet iets dat je ‘even’ tijdens de lunch met je werkgever bespreekt. Voor veel werknemers (en voor werkgevers trouwens ook) is het een lastig onderwerp. In dit blog geven we je 5 tips over werkstress.
Misschien ervaar je het zelf wel: stress op het werk. Dit kan komen door een te hoge werkdruk, een conflict met een collega of het gebrek aan waardering vanuit jouw leidinggevende. Ook kan het zijn dat zaken in jouw privésituatie meespelen die op het werk veel van jouw concentratie vragen.
Welke signalen van stress kan je bij jezelf herkennen? Deze signalen kan je verdelen in lichamelijke symptomen, psychische symptomen en gedragsverandering:
Je weet nu hoe je tekenen van stress herkent in je werk en welke signalen aan stress te koppelen zijn. Hieronder lees je 5 tips over omgaan met en het voorkomen van werkstress.
Let’s talk about stress: maak werkstress bespreekbaar. Hoe moeilijk dit ook is. Geef op tijd bij je leidinggevende aan dat je stress ervaart en dat het zo niet langer kan. Wacht echt niet totdat het te laat is en jouw stressniveau nog verder oploopt. In een open en eerlijk gesprek kan je samen met je baas wat veranderen voordat je - bijvoorbeeld - in een burn-out terecht komt.
Ook dit is moeilijk: zeg eens nee. Durf nee te zeggen tegen taken die niet bij jouw werkzaamheden horen, zeg nee tegen té strakke deadlines of overwerken en tegen collega’s die je continu storen. Beter een ‘nee’ dan een twijfelachtige ‘ja’ die je steeds meer stress oplevert.
Beslis welke taken je wel en niet doet, maak keuzes en hou je daaraan. Verwacht dat ook van anderen en spreek ze daar desnoods op aan. Start de dag met een plan en een takenlijst die in lijn liggen met je doelen.
Focus je op 1 taak tegelijk en rond taken af voordat je verder gaat. Beter 4 afgeronde taken dan 8 halve. Onafgemaakte taken blijven in je hoofd zitten totdat je ze hebt afgerond. Je blijft er steeds aan denken en er zelfs over piekeren. Vaak kost het ook meer tijd als je steeds weer opnieuw moet beginnen met een bepaalde taak dan wanneer je de taak in één keer afmaakt.
Niets is zo belangrijk als geregeld pauze nemen om weer even op te laden. Ga naar buiten! Dwing jezelf om pauzes in te lassen en vraag anders je collega's om je hierop te attenderen. En beloon jezelf, als je een lastige taak of gesprek hebt afgerond.
Jouw werkgeluk is belangrijk, héél belangrijk zelfs! Herken daarom stress-signalen op tijd en ga hierover in gesprek met jouw werkgever. Met bovenstaande tips kan je jouw stresslevel verlagen en kan je meer stress voorkomen.
Wil je meer lezen over werkplezier? Bekijk dan eens ons blog ‘5 tips om meer plezier uit je werk te halen’.
En niet vergeten: Let’s talk about stress!
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.