CNC

5 redenen om te werken in de techniek: Sjoerd en Aafke vertellen over hun baan!

Er staan meer dan ruim 105.000 technische vacatures open volgens het UWV. Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een technisch beroep. Wij zetten een aantal redenen op een rijtje én geven je voorbeelden uit de praktijk van mensen die helemaal op hun plek zitten in de technische sector.

  • 1. Veel keuze

De keuze is reuze in de techniek. Er staan veel vacatures open voor vakspecialisten, afgestudeerden, zij-instromers óf mensen die willen beginnen als leerling. Ben je benieuwd naar welke vacatures er allemaal beschikbaar zijn per branche? Bekijk de vacatures.

  • 2. Goede salarissen en arbeidsvoorwaarden

Het ligt natuurlijk aan je opleiding en je werkervaring wat je gaat verdienen, maar de technische sector is een goed betaalde sector.

  • 3. Je raakt nooit uitgeleerd

Binnen de techniek raak je nooit uitgeleerd. Er zijn veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen door middel van een opleiding, training of cursus. Bij veel bedrijven is het mogelijk om zelf ook aan te geven welke cursus je zou willen volgen. Vaak wordt dit initiatief ook zeker gewaardeerd. Begin je bijvoorbeeld als leerling-monteur dan kun je binnen 2 jaar al doorgroeien naar volwaardig monteur. Werkgevers willen investeren in jouw kennis en daarom wordt het meestal door het bedrijf betaald.

  • 4. Resultaat van je werk

In de techniek werk je bij bedrijven die technische en innovatieve producten maken. Denk maar eens aan beroepen zoals lasser, monteur, tekenaar of spuiter. Allemaal beroepen waarbij je écht resultaat van je werk ziet.

  • 5. Toekomst

Techniek staat nooit stil en blijft continu in ontwikkeling, waardoor het een boeiend vakgebied blijft. Denk maar eens aan de mobiele telefoon. Vroeger (een aantal jaar geleden) kon je alleen nog maar bellen en sms'en, tegenwoordig is het een complete computer en is bellen een bijzaak. Heb je eenmaal een baan in de techniek en blijf je jezelf ontwikkelen, dan ben je verzekerd van een baan.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Via Artiflex vinden veel mensen een technische baan. Zo ook Aafke en Sjoerd. Hieronder lees je wat zij doen en waarom zij werken in de techniek zo leuk vinden.

Sjoerd (24) wist als klein kind al dat hij de techniek in wilde

‘Als klein kind had ik altijd al interesse in de techniek, zoals dingen bouwen, uit elkaar halen en daarna weer in elkaar zetten. Nadat ik de vavo heb afgerond ben ik begonnen met MBO Mechatronica. Helaas liep dit niet helemaal zoals gepland en toen ben ik bij Artiflex terecht gekomen.’ 

Dagelijkse werkzaamheden
‘Ik werk bij een bedrijf dat natuurstenen maakt. Mijn functie is waterjet operator. Ik ben op cursus geweest bij de fabrikant van de water jet machine om het programma te leren. Dus ik heb de basis geleerd en de rest leer ik van mijn werkplaatschef. Er wordt een bepaald product besteld, zoals bijvoorbeeld een keukenblad en dan gaan de werkvoorbereiders het op locatie inmeten. Vervolgens maken zij de gehele tekening en ik importeer die in het programma van de machine. Ik moet de water jet leeghalen en daarna zorg ik dat de juiste plaat op de machine komt te liggen. Vervolgens zet ik de machine aan en snijdt hij alles volgens de geïmporteerde tekening.’

Ik zit altijd vrolijk in de auto op weg naar huis en dat heb ik lang niet gehad
‘Lekker bezig zijn. Lekker bezig zijn, zodat ik niet continu op de klok kijk wanneer ik naar huis kan. Ik zit altijd vrolijk in de auto op weg naar huis en dat heb ik lang niet gehad. We maken een ambachtsproduct, dus het maakt het ook extra leuk dat je écht een vak uitoefent en je iets doet wat niet iedereen kan.’

Bedenk goed wat je écht belangrijk vindt in een (nieuwe) baan
Dit is wat Sjoerd wil meegeven aan mensen die overwegen om in de techniek te gaan werken.

‘Doe goed onderzoek naar wat je leuk vindt, maar bedenk ook wat je belangrijk vindt in werk. Ik vind het belangrijk dat ik vrolijk naar huis ga. Als het werk dan in eerste instantie niet helemaal is wat je voor ogen had, is dat misschien een concessie die je moet maken.’

 

 

Werken in de techniek
Aafke (39) maakte de switch van horeca assistente naar montagemedewerker

Aafke heeft haar opleiding horeca assistente afgerond en de nodige ervaring opgedaan, maar zocht toch wat anders. Voordat ze bij Artiflex binnen kwam lopen had ze al enige ervaring opgedaan als assemblagemedewerker, maar zocht ze wat meer uitdaging. Nu werkt ze via Artiflex als montagemedewerker in de modulebouw.

Dagelijkse werkzaamheden als montagemedewerker
‘Het bedrijf waar ik werk richt zich op kleine series en is verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op het gebied van frame- en lasrobottechnologie. Als het allemaal loopt, zoals het hoort te lopen dan haal ik een frame uit de opslag en daar monteer ik eerst de wielen onder. Als ik de wielen erop gemonteerd heb, doe ik een kwaliteitscontrole. Ik check of er geen rare vlekken of andere dingen te bekennen zijn die niet goed zijn aan het frame. Als dit klaar is, neem ik het frame mee naar de plek waar ik alle onderdelen monteer, zoals ribben en printplaten. Ik denk dat ik 4 frames per dag maak. Soms komen er geen frames binnen of missen we een aantal onderdelen, dan zijn we bezig met alle frames inpakken.’

Juist als alles niet gaat zoals het moet, dat vind ik het leukste!
‘Lekker met je handen bezig zijn en dat er altijd wat te doen is, vind ik leuk aan de technische sector. Je zou denken dat het fijner is als alles goed verloopt, maar ik vind het juist wel lekker als het anders gaat en dat je daar oplossingen voor moet verzinnen. In de techniek kan altijd wat gebeuren. Onze frames worden gemaakt door lasrobots, dus daar kan altijd wel iets verkeerd mee gaan. Dan is het juist een uitdaging om te zoeken naar de beste oplossing, dat vind ik het leukste aan werken in de techniek.’

Contact

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Neem contact op met één van onze vestigingen bij jou in de buurt. We komen graag met je in contact om kennis te maken en opties te bespreken.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

CNC

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs