
ChatGPT gebruiken als bedrijf: 4 manieren
ChatGPT is een krachtig instrument voor bedrijven waarmee inspiratie voor nieuwe content, spelling- en grammatica controle en vertalingen eenvoudig te realiseren zijn. In deze blog lees je 4 manieren om GPT-3 van OpenAI te gebruiken voor jouw bedrijf.
Hoe werkt ChatGPT?
GPT-3 van OpenAl is een zelflerende schrijfmachine. ChatGPT werkt op basis van miljarden online teksten. Je chat met een alleswetende computer alsof het jouw virtuele assistent is. Met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) kan de chatbot vragen beantwoorden en tekst genereren. Deze teksten zijn nauwelijks te onderscheiden van door mensen geschreven teksten.
Kunstmatige intelligentie is het vermogen van computers en software om zelfstandig problemen op te lossen of vragen te beantwoorden. Ze nemen zelf beslissingen en imiteren het denkvermogen van de mens.
Artiflex zou Artiflex niet zijn door niet in te spelen op het gebruik van ChatGPT. Overal duiken artikelen op over deze technologische ontwikkeling. We hebben alle kennis en informatie uit de blogs en webinars gebundeld. Hieruit zijn 4 manieren ontstaan om GPT-3 in te zetten als bedrijf.
1. Inspiratie opdoen
ChatGPT is perfect voor het opdoen van inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan ideeën voor blogs schrijven, input voor een e-mail of het eindigen van een nieuwsbrief met een goede call to action. Schrijven van social media posts of een product-omschrijving? Dat kan ‘ie ook!
We vroegen om 10 ideeën te bedenken voor blogs voor een metaalbewerkingsbedrijf. Of de ideeën allemaal even interessant zijn? Niet echt. Kan je er inspiratie voor nieuwe content uit halen? Dat zeker!
We vroegen ook om een pakkende productomschrijving inclusief humor voor - bedenk eens wat saais - een pak melk te genereren.
Genoeg interessante woorden om input uit te halen. Tot slot nog het voorbeeld van de afsluiter voor een nieuwsbrief.
Voldoende om ideeën uit te halen, maar niet om letterlijk over te nemen. Het is zakelijk, gewoon oersaai en niet in de tone of voice van jouw bedrijf.
ChatGPT kan dus razendsnel teksten genereren. Blijf wel altijd kritisch omdat er fouten in de informatie kunnen zitten. Neem de tekst dus niet klakkeloos over. Google herkent dit direct en kan deze door chat gegenereerde teksten zelfs afstraffen door ze lager in de zoekmachine te plaatsen. Geloof ons. Dat wil je echt niet. Schrijf altijd unieke content, met een vleugje inspiratie van ChatGPT.
2. Spelling- en grammatica check
Iets waar ChatGPT goed in slaagt, is het controleren van teksten op spelling en grammatica. Laten we dit checken met bewust geschreven taalfouten.
Zoals je ziet, haalt de chatbot alle fouten uit de tekst en herschrijft hij zelfs de laatste 2 zinnen zodat die vlotter lezen. Bedankt ChatGPT!
Ook hier weer een kanttekening: ChatGPT is geen spellingswonder. Ook hier sluipen er wel eens spellingsfouten doorheen. Vertrouw de chatbot dus niet voor 100%.
3. Teksten voor social media, e-mail of nieuwsbrief
Heb je een ingewikkelde lap tekst voor je liggen en lukt het niet om een samenvatting te schrijven? Gooi ‘m door ChatGPT, vraag of hij de tekst wil samenvatten en in enkele seconden rolt er een hapklare samenvatting uit. Wil je een inspirerende post schrijven voor Facebook of LinkedIn? Ook hier kan de chatbot bij helpen.
Hoe gedetailleerder je in de opdracht bent, des te bruikbaarder is het resultaat. Vraag je om een minimum of maximum aantal woorden? Vraag je om de tekst in de 3e persoon te schrijven? Vraag je om er humor in te verwerken? Vraag je specifiek naar het opstellen van een e-mail voor klanten of medewerkers? Wat jij vraagt, is wat ChatGPT produceert.
We vroegen om een LinkedIn post te schrijven voor dit blog.
Hij bedenkt zelfs hashtags zonder dat we daarom vroegen. Ook hier geldt natuurlijk weer: het is een hulpmiddel en geen wondermiddel. Haal er inspiratie uit en plaats het niet zomaar zonder te herschrijven op social media.
4. Vertalen van teksten
ChatGPT kan teksten vertalen. Eenvoudig. Easy. Einfach. Als je nu iets wilt vertalen, gebruik je hier waarschijnlijk Google Translate voor. Op basis van al die miljarden teksten maakt ChatGPT natuurlijkere vertalingen dan Google Translate.
Dus… samengevat
Gebruik ChatGPT om al jouw hersenspinsels op los te laten en probeer het gewoon eens uit. Echt doen. Doe inspiratie op, vraag om pakkende openingszinnen of titel suggesties, laat jouw tekst vertalen of checken op spelling of genereer input voor social media posts of e-mail. Het gebruik ervan kan je tijd besparen.