ouderschapsverlof

Wet betaald ouderschapsverlof: alles wat je moet weten

Vanaf 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof in. Onbetaald ouderschapsverlof veranderd deels in betaald ouderschapsverlof door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in negen weken betaald ouderschapsverlof. Deze nieuwe wet geeft ouders extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Ouderschapsverlof

Vader of moeder worden, is een hele ingrijpende gebeurtenis waarin er veel verandert in iemands leven. Je werknemer heeft de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen en deze zo goed mogelijk in te richten. Daarom bestaat er ouderschapsverlof, maar hoe zat het ook alweer? Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. Voorheen konden beide ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van het kind. In de meeste gevallen onbetaald. 

Wet betaald ouderschapsverlof

Daar komt verandering in: Op 2 augustus 2022 treedt de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) in werking. Vanaf dan is het voor ouders, met een arbeidsovereenkomst, mogelijk om gedurende 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Je werknemer ontvangt van zijn of haar werkgever in deze periode 70% van het vastgestelde dagloon. De werkgever doet op haar beurt een aanvraag bij het UWV en krijgt het geld vervolgens terug. De werkgever kan ervoor kiezen het loon zelf aan te vullen tot 100% van het dagloon. 

ouderschapsverlof

Voorwaarden voor het aanvragen van betaald ouderschapsverlof

Het betaald ouderschapsverlof moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Daarna is het niet meer mogelijk. De weken die niet worden opgenomen in het eerste levensjaar, kunnen daarna alsnog onbetaald worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind. Een werknemer moet een verzoek tot (betaald) ouderschapsverlof ten minste twee maanden voordat het verlof ingaat schriftelijk aanvragen.

Je mag als werkgever het verzoek tot het opnemen van (betaald) ouderschapsverlof niet zomaar weigeren, wel de verdeling van de werkuren/verlofuren indien het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Overleg in dat geval met je werknemer over een andere verdeling van de verlofuren. 

Betaald ouderschapsverlof aanvragen

Wil jouw werknemer gebruik maken van deze nieuwe betaalde verlofvorm? De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via jou als werkgever. Op de website van het UWV kun je vanaf 9 augustus 2022 hiervoor een aanvraag indienen via het werkgeversportaal.

Let op: De uitkering vraag je achteraf aan, nadat de werknemer voor minimaal één keer het aantal uren ouderschapsverlof van zijn werkweek heeft opgenomen.

In of uit dienst tijdens betaald ouderschapsverlof

Als jouw werknemer uit dienst gaat tijdens de periode van (betaald) ouderschapsverlof ben je, op verzoek, verplicht om een verklaring af te geven waaruit blijkt op hoeveel weken ouderschapsverlof (betaald én onbetaald) de werknemer nog recht heeft.

Als je een werknemer in dienst neemt kan het ook voorkomen dat hij meteen (betaald) ouderschapsverlof opneemt. Voor het overgebleven verlof dien je een betaalverzoek in. Je hoeft geen aanvraag voor het verlof te doen.

Kandidaten via Artiflex 

Heb je nog vragen over de Wet betaald ouderschapsverlof? Wij beantwoorden graag deze graag!

Is jouw werknemer met ouderschapsverlof? Geen probleem, we vinden de geschikte kandidaat voor (tijdelijk) ondersteuning bij jou op de werkvloer. We kijken graag samen naar de mogelijkheden, neem telefonisch contact met ons op via 078 - 641 60 81. 

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen