man met veiligheidsbril aan het werk

Vergrijzing van de arbeidsmarkt: hoe speel je hier op in?

Vergrijzing op de arbeidsmarkt. Het is een onderwerp dat al een aantal jaren in de belangstelling staat. Weet je wat de vergrijzing betekent en heb je goed in beeld welke gevolgen dit kan hebben voor jouw organisatie? Nu de zogeheten ’babyboomers’ op het puntje van pensioen staan, is het de hoogste tijd om in kaart te brengen welke actie je kan ondernemen om te voorkomen dat kennis en ervaring verloren gaat. In deze blog lees je alles over hoe je kan inspelen op de vergrijzende arbeidsmarkt.

Wat betekent vergrijzing voor de arbeidsmarkt?

Vergrijzing zorgt ervoor dat er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. Dit komt doordat er een grote groep van de beroepsbevolking binnen korte termijn met pensioen gaat. Tegelijkertijd is de instroom van jonge werknemers lager dan de mensen die met pensioen gaan. Dit betekent dat werkgevers in een steeds kleinere én vaak in dezelfde vijver vissen bij het vinden van juist personeel.

man met veiligheidsbril aan het werk

Gevolgen van vergrijzing voor jouw organisatie

Heb je voor jouw organisatie goed in kaart gebracht hoeveel van je werknemers aankomende jaren met pensioen gaan? Zeker bij een organisatie die al jaren bestaat, is er een grote kans dat er veel medewerkers tegelijk de pensioenleeftijd bereiken. Je loopt als organisatie de kans dat openstaande vacatures niet ingevuld worden door de krapte in de arbeidsmarkt en dat ondertussen belangrijke kennis en ervaring verloren gaat.

3 oplossingen om met vergrijzing om te gaan

Hieronder geven we je 3 tips om met vergrijzing op de werkvloer om te gaan.

1. Zorg voor een goede personeelsplanning

Onderzoek hoeveel medewerkers de aankomende tien jaar met pensioen gaan en wanneer. Vanuit daar weet je hoeveel vacatures er ingevuld moeten worden. Uiteindelijk kun je hierop anticiperen en zorgen voor voldoende instroom, doorstroom of bijscholing van werknemers.

oudere werknemer legt een jongere werknemer iets uit
werknemer in een fabriek
2. Overdracht van kennis en ervaring

De medewerkers die de pensioenleeftijd bereiken bezitten waardevolle kennis en ervaring. Het is belangrijk dat je als organisatie deze kennis waarborgt en overdraagt op de jongere medewerkers. Het is daarbij belangrijk dat je bewust bent van de behoeften van de verschillende generaties binnen jouw organisatie.  Door hier tijdig op in te spelen kun je de uitwisseling van kennis en ervaring gangbaar maken voor alle leeftijden en zul je een organisatie ontwikkelen waar jong en oud van elkaar leren. 

3. Behouden van ouder personeel

Je bent nooit te oud om te werken. Het is aan te raden om als organisatie de mogelijkheden met oudere werknemers te bekijken, zolang ze inzetbaar zijn. Op deze manier kun je zo lang mogelijk gebruik maken van hun kennis en ervaring. Hoewel de pensioenleeftijd al op 67 zit, zijn er genoeg mensen die daarna nog aan het werk willen blijven of zijn er gepensioneerde die parttime aan de slag willen. Je zou deze werknemers kunnen inzetten als leermeester of als specialist. Maak dit soort zaken bespreekbaar binnen jouw organisatie.

Hulp bij het werven van het juiste personeel

Is het voor jou lastig om personeel te vinden in deze vergrijzende arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Artiflex en wij vinden de ideale kandidaten voor jouw bedrijf!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen