oudere man met een kind aan het potten bakken

Meerdere generaties op de werkvloer, hoe ga je daar als werkgever mee om?

Bij veel bedrijven komt het al voor: voor het eerst in de geschiedenis bevinden we ons met vier generaties op de werkvloer. We hebben het over de Babyboomers, Generatie X, Millennials en Generatie Z. Deze generaties hebben allemaal hun eigen kennis, ervaringen en manier van werken.

Als werkgever kan het een uitdaging zijn om te zorgen dat alle generaties zo goed, fijn en effectief mogelijk samenwerken. Er zijn namelijk een aantal verschillen, maar toch zijn er ook overeenkomsten. In deze blog vertellen we je de eigenschappen per generatie en hoe jij als werkgever kan zorgen dat alle generaties goed samenwerken.

Hoe houd je 4 generaties op de werkvloer tevreden?

Als je goed kan samenwerken met je collega's is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is niet altijd even makkelijk, vooral als ze in een hele andere tijd zijn opgegroeid dan jijzelf. Je kent het welbekende ‘’ vroeger was alles anders ‘’vast wel. Als werkgever is het belangrijk om goed te kijken naar hoe je die verschillende generaties tevreden houdt. Door hier energie in te steken kun je valkuilen voorkomen en behoeftes van je werknemers in kaart brengen. Uiteindelijk zal dit zorgen voor productieve en tevreden werknemers.

Neem bijvoorbeeld millennials, zij werken heel anders dan babyboomers. En hoe zorg je dat generatie X met generatie Z goed kan samenwerken? Hieronder hebben wij de generaties op een rijtje gezet.

babyboomers, generatie X, millenials, generatie Z

Speel in op de behoeften van je werknemers

De generaties verschillen behoorlijk van elkaar. Met name de manier waarop ze communiceren én waarop ze samenwerken is totaal anders. Hierdoor kunnen er misverstanden ontstaan en kunnen er onderling frustraties oplopen. Om de generatiekloof zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat het HR-team en teamleiders goed weten hoe deze generaties denken en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld nieuwe technologie. De oudere generaties kunnen vaak prima meekomen, zolang je ze hierbij ondersteuning biedt bij het gebruik ervan. Zo kan de jongere generatie samenwerken met de oudere generatie om kennis en ervaring effectief over te dragen. 

4 tips om met meerdere generaties op de werkvloer om te gaan

Last but not least geven wij je nog een aantal tips om met verschillende generaties op de werkvloer om te gaan. 

  • 1. Verbind jonge en oudere werknemers met elkaar

Je zult zien dat er voor beide generaties veel te leren valt. De sleutel tot succes zit in de frisse ideeën van de jongere generatie en de ervaring van de oudere generatie.

  • 2. Organiseer personeelsactiviteiten (niet werkgerelateerd)

Zo kunnen werknemers elkaar leren kennen, vertellen over wat hen bezighoudt en zo zal er meer verbinding komen op de werkvloer.

  • 3. Vier successen samen

Door goed samen te werken boek je succes! Door dit succes te vieren wordt waardering benadrukt. Daarnaast zullen werknemers zien dat als ze samen de schouders eronder zetten, ze resultaat boeken.

  • 4. Begin bij jezelf!

Het klinkt logisch en dat is het eigenlijk ook. De eerste stap is om bij jezelf te beginnen. Tot welke generatie behoor jij zelf, hoe ga je met andere generaties om en hoe kun jij jezelf hier nog in verbeteren? 


Op zoek naar een generatie?

Wil je nog meer informatie over de verschillende generaties of ben je op zoek naar iemand voor een goede balans in generaties op de werkvloer? Neem contact met ons op en wij beantwoorden je vragen of helpen je bij de zoektocht naar personeel dat bij jouw bedrijf past!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen