kunstmatige intelligentie in recruitment

Kunstmatige intelligentie in recruitment, hoe zet je dit succesvol in?

In de wereld van recruitment is kunstmatige intelligentie een opkomende trend die steeds vaker wordt ingezet. Het gebruik van AI in het wervingsproces biedt zowel kansen als risico's. Het is belangrijk om te begrijpen wat kunstmatige intelligentie precies is en hoe het kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld cv-screenings en chatbots.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (in het Engels 'artificial intelligence - AI') is het vermogen van computers en software om zelfstandig problemen op te lossen of vragen te beantwoorden. De systemen nemen zelf beslissingen en imiteren het denkvermogen van de mens.

In het geval van recruitment kan kunstmatige intelligentie helpen bij het automatiseren van taken, zoals het sorteren en analyseren van cv's, het identificeren en aanbevelen van geschikte kandidaten en zelfs het voeren van gesprekken met sollicitanten via chatbots.

Risico’s van kunstmatige intelligentie in recruitment

Voordat we het hebben over de kansen en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor recruitment, houden we eerst een aantal risico's tegen het licht. Een van de grootste risico's zijn de mogelijke vooroordelen van AI.

Kunstmatige intelligentie maakt gebruik van algoritmes en machine learning om beslissingen te nemen. Wanneer deze algoritmes zijn gebaseerd op gegevens die al vooroordelen bevatten, kan dit leiden tot discriminatie bij het selectieproces.

Een ander risico is het verlies van menselijk contact. Recruitment is én blijft een sociaal proces en het menselijke element mag niet worden vergeten. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen technologie en persoonlijk contact.

Naast deze risico's is er nog een aspect waar rekening mee moet worden gehouden, namelijk de bescherming van persoonsgegevens. Systemen verzamelen en verwerken grote hoeveelheden gegevens, waaronder persoonlijke informatie van kandidaten. Het is belangrijk om te zorgen dat deze gegevens veilig worden opgeslagen en dat de privacy van de kandidaten wordt beschermd.

artificial_intelligence

Kansen in kunstmatige intelligentie in het recruitmentproces

Gelukkig zijn er ondanks de risico's ook kansen te vinden bij het gebruik van AI in recruitment. Een van de voordelen is het automatiseren van herhalende taken, zoals het doorzoeken van cv's en het screenen van kandidaten. Kunstmatige intelligentie kan in korte tijd grote hoeveelheden gegevens analyseren en de belangrijkste informatie eruit halen.

Ook kan AI helpen bij de kwaliteitsverbetering van het wervingsproces. Door het analyseren van cv's en het vergelijken van kandidaten met succesvolle werknemers in een organisatie, kan kunstmatige intelligentie patronen ontdekken en voorspellingen doen over de geschiktheid van nieuwe kandidaten.

Tot slot kan AI ook bijdragen aan diversiteit en inclusiviteit in het wervingsproces. Door het automatiseren van cv-screenings en het uitschakelen van menselijke vooroordelen, helpt kunstmatige intelligentie om gelijke kansen te bieden aan alle kandidaten, ongeacht hun achtergrond.

kunstmatige intelligentie in recruitment

Cv-screening

We schreven het hierboven al: cv-screening. Een van de meest gebruikte toepassingen van kunstmatige intelligentie bij recruitment is het screenen van cv's. Artificial intelligence kan grote stapels cv's analyseren en relevante informatie naar voren brengen, zoals werkervaring, opleiding en vaardigheden. Dit helpt recruiters om sneller en efficiënter geschikte kandidaten te vinden.

Daarnaast kan kunstmatige intelligentie ook helpen bij het verminderen van vooroordelen bij cv-screening. Door te focussen op feiten en het vergelijken van kandidaten met succesvolle werknemers, helpt AI bij het selecteren van de meest geschikte kandidaten op basis van hun vaardigheden en ervaring, in plaats van op op persoonlijke voorkeuren van de recruiter.

Een ander voordeel van kunstmatige intelligentie bij cv-screening is de mogelijkheid om voorspellende analyses uit te voeren. AI kan historische gegevens van werknemers gebruiken om te voorspellen welke kandidaten het meest succesvol gaan zijn in een bepaalde functie. Hierdoor kan de recruiter gerichter zoeken naar de állerbeste kandidaat.

Hoewel artificial intelligence een waardevol hulpmiddel is bij cv-screening, is het belangrijk om de menselijke factor niet uit het oog te verliezen. Kunstmatige intelligentie kan ondersteuning bieden, maar uiteindelijk is het de menselijke intuïtie en beoordeling die de definitieve beslissingen neemt. Het is belangrijk dat recruiters de resultaten van de AI-screening kritisch evalueren en hun eigen expertise en inzicht gebruiken om de beste kandidaat te selecteren.

Chatbots

Naast cv-screening kan AI ook worden ingezet in de vorm van chatbots. Deze chatbots begeleiden sollicitanten bij het invullen van sollicitatieformulieren, beantwoorden vragen en voeren zelfs sollicitatiegesprekken.

Het blijft belangrijk om rekening te houden met de menselijke touch. chatbots kunnen handig zijn voor het beantwoorden van standaardvragen, maar in geval van moeilijkere vragen is menselijk contact nog steeds onmisbaar.

En hoe doet Artiflex dat dan?

Wij van Artiflex houden van nieuwe technologieën! Zo zijn we elke dag bezig met het slimmer maken van onze recruitment en matching-processen. Dit doen we door de ontwikkeling én inzet van data en algoritmes, kunstmatige intelligentie dus.

Neem bijvoorbeeld onze chatbot 'Arti' die automatisch vragen van kandidaten kan beantwoorden. Daarnaast werken we met Tigris waarin we cv's uit onze database matchen aan onze beschikbare vacatures. Ook gebruiken we Recruit Robin om van verschillende online kanalen automatisch de beste kandidaten te vinden en te screenen.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen