HR trends

Recruitment trends: Wat staat er op de horizon voor HR-professionals?

De wereld van recruitment is constant in beweging. Bij Artiflex ondervinden we dit elke dag. We hebben de belangrijkste recruitment-trends voor je op een rijtje gezet. Ben jij al op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen?

1. Employee experience op de voorgrond

Een positieve ervaring van medewerkers wordt steeds belangrijker voor het aantrekken en behouden van talent in het veranderende landschap van werk. Het gaat niet meer alleen om een goed salaris en de arbeidsvoorwaarden, maar ook om hoe medewerkers zich voelen binnen de organisatie. Bedrijven die een omgeving te bieden hebben waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en gehoord voelen, hebben een voordeel bij het aantrekken en behouden van talent.

Deze soft skills zijn een indicatie voor een succesvolle kandidaat

Het is bijna onmogelijk om een standaard te bepalen voor soft skills, die voorspelt of een potentiële kandidaat succesvol zal zijn. Dit is namelijk volledig afhankelijk van wat je zoekt als bedrijf en om welke functie het gaat. Elke functie heeft andere verantwoordelijkheden en vraagt om bepaalde eigenschappen.

Wél is er een aantal belangrijke soft skills waar veel bedrijven waarde aan hechten en waarvan het dus goed is om hier rekening mee te houden. Dit zijn onder andere:

  • Motivatie

  • Aanpassingsvermogen

  • Communicatieve vaardigheden

  • Betrokkenheid

  • Collegialiteit

  • Leergierigheid

  • Betrouwbaarheid

  • Oplossingsgerichtheid

Uiteraard zijn er veel meer soft skills die belangrijk zijn, maar deze skills vertellen vaak wel hoe iemand gaat kunnen presteren binnen een team / bedrijf. Het is dus altijd goed om deze soft skills mee te nemen in een sollicitatiegesprek.

3. Automatisering van HR-taken

Steeds meer repetitieve en tijdrovende taken worden geautomatiseerd met behulp van HR-software en andere tools. Door deze ontwikkeling kunnen HR-professionals zich steeds meer richten op de persoonlijke touch, zoals het opbouwen van sterke relaties met medewerkers, coaching en talentontwikkeling. Deze persoonlijke aandacht blijft van onschatbare waarde, maar technologie kan zeker ondersteunen om HR-processen efficiënter te maken.

kunstmatige intelligentie in recruitment

4. Talentwerving wordt marketing

In een competitieve arbeidsmarkt is het niet langer voldoende om simpelweg vacatures te plaatsen en af te wachten. Talentwerving wordt steeds meer vergelijkbaar met marketing. Een sterke employer branding, waarbij de unieke cultuur en waarden van het bedrijf worden benadrukt, is steeds belangrijker. Dit trekt niet alleen geschikte kandidaten aan, maar zorgt er ook voor dat zij gemotiveerd zijn om bij het bedrijf te werken en zich ermee te identificeren.

5. Manager-werknemer relatie: belangrijker dan ooit

De ouderwetse hiërarchie verdwijnt langzaam uit beeld, en dat verandert alles! Managers en werknemers werken nu meer dan ooit als gelijken samen. Het gaat om wederzijds respect, open communicatie en samen de schouders eronder zetten.

Volg Artiflex!

Benieuwd naar meer? Lees onze andere blogs in de kennisbank voor de laatste inzichten en updates in de recruitmentbranche!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen