collega's die met elkaar praten

Het geheim van een positieve werksfeer

Een negatieve sfeer op de werkvloer: tegenwoordig hoor je het op veel plekken. Collega’s hebben steeds vaker het glas halfleeg, melden zich om de haverklap ziek en zien zondag al op tegen de maandag. Ongewenst gedrag doet afbreuk aan de algehele werksfeer en productiviteit.

Tegenwoordig ervaren veel werknemers een negatieve sfeer op de werkvloer. Er heerst een roddelcultuur, onderlinge competitie, pestgedrag en in sommige gevallen zelfs discriminatie, vernedering of uitsluiting. Het ziekteverzuim neemt toe, de prestaties van het bedrijf kelderen en de HR afdeling draait overuren. Wanneer zo’n negatieve werksfeer wordt gesignaleerd, is het van belang om deze te doorbreken en een positieve sfeer te creëren.

Maar, hoe pak je dat aan? In deze blog geeft Artiflex tips om de werksfeer te verbeteren en meer sociale veiligheid te creëren.

Ga het gesprek aan met je werknemers

Na het signaleren van ongewenst gedrag, een verminderde sociale veiligheid of een algehele negatieve werksfeer is stap 1 het open en eerlijk communiceren met je personeel. Ga het gesprek individueel en in groepsverband aan met je medewerkers en maak het bespreekbaar. Hierbij is het van belang om personeel het gevoel te geven dat je ze serieus neemt. Bied een luisterend oor en ga actief aan de slag met wat er wordt gezegd. 

Zorg voor ventilatie

Om een goede werksfeer te creëren én te behouden, is het van belang om werkgevers de ruimte te bieden om te ventileren. Stel een vertrouwenspersoon aan bij wie iedereen terechtkan. 

collega's aan het werk kantoor

Weet wat er speelt

Als de oorzaak van de negatieve werksfeer is vastgesteld, is het belangrijk om gezamenlijk een oplossing te zoeken. Om te zorgen dat de negatieve werksfeer ook daadwerkelijk wordt opgelost én de positieve sfeer behouden blijft, is het van belang om betrokken te blijven bij je collega’s. Zo weet je wat er speelt en kun je snel inspelen op de situatie. 

Tips voor een positieve sfeer op de werkvloer

Een positieve werksfeer is dus van groot belang. Niet alleen laat het minder tot geen ruimte over voor ongewenst gedrag op de werkvloer, het draagt ook bij aan werkplezier, de productiviteit én zelfs de algehele gezondheid. Tevreden en betrokken medewerkers zorgen voor een betere prestatie van het bedrijf en dus gunstige bedrijfsresultaten. Er zijn talloze mogelijkheden om hier actief op in te spelen.

Hieronder volgen 5 tips om de algehele werksfeer te verbeteren en het werkplezier te vergroten.

collega's die met elkaar praten
1. Diversiteit

Productiviteit gaat hand in hand met diversiteit op de werkvloer. Bedrijven waar sprake is van veel culturele diversiteit hebben vaak een hogere omzet, zijn creatiever én adaptiever. Collega’s zijn tevredener en productiever. Kortom: tijd voor diversiteit! De overheid stimuleert bedrijven ook om meer diversiteit op de werkvloer te creëren. Let hierbij wel op dat collega’s passen in de bedrijfscultuur en neem niet enkel iemand aan voor de diversiteit. Softskills zijn namelijk erg belangrijk. 

2. Teamwork is dreamwork

Een goede samenwerking tussen collega’s draagt bij aan een positieve sfeer op het werk. Als er op de werkvloer meerdere generaties werken, kan dat nog weleens lastig zijn. Zorg in ieder geval dat collega’s de ruimte hebben om te ventileren en stimuleer onderling een eerlijke en open communicatie. Het is in dezen van belang dat collega’s naar elkaar luisteren, elkaar respecteren en op een goede manier kritiek kunnen leveren (én ontvangen). Dit kun je bereiken door natuurlijk het goede voorbeeld te geven: toon interesse, geef complimenten en benadruk het goede en positieve. Ook gezamenlijke trainingen of teambuildingsactiviteiten kunnen een leuke én waardevolle toevoeging zijn aan het saamhorigheidsgevoel en de sfeer. 

3. Denk mee met je personeel

Zorg dat je weet wat er speelt en waar behoefte aan is. Plan eens in de maand een gesprek met alle werknemers waarin iedereen zijn of haar behoeften kan uiten. Misschien is er wel behoefte aan meer autonomie, uitdaging of flexibiliteit. Luister ook echt naar wat er gezegd wordt en ga hier actief mee aan de slag. Niets fijner dan een werkgever die écht mee wil denken met het personeel.

4. Bedrijfsuitjes en borrels

Buiten werktijd nog tijd doorbrengen met collega’s bevordert de algehele werksfeer. Een (h)echt teamgevoel draagt bij aan de creativiteit en betrokkenheid van medewerkers. Weg uit de werksferen en -kleren; op naar het strand, een pretpark, kartbaan, escaperoom of bowlingbaan! Collega’s leren elkaar zo op een andere manier kennen, wat bijdraagt aan het verbeteren van de teamspirit. Ook op de werkvloer kan aandacht worden besteed aan gezelligheid: introduceer een vrijmibo, een wekelijks gezamenlijke lunch of zorg voor een stapel spellen in de kantine. Ook het samen vieren van successen draagt bij aan een teamgevoel en dus een positieve werksfeer. 

5. Waardeer en beloon je personeel

Je personeel werkt hard, en daar mag best een beloning tegenover staan. Je hoeft niet ineens voor alle collega’s een bedrijfsauto aan te schaffen, maar laten zien dat je jouw collega’s en werknemers waardeert, draagt wel bij aan een algehele positieve sfeer. Het geven van complimenten kan al het verschil maken. Laat zien dat je aan je personeel denkt en feliciteer ze bij bijzondere gelegenheden, zoals verjaardagen en de geboorte van een (klein)kind. Heeft het hele team wel iets extra’s verdiend voor hun harde werk? Trek een fles bubbels open, regel een complete lunch en vier successen samen.

Op zoek naar nog meer werkplezier en personeel dat bij jouw bedrijf past? 

Met het toepassen van deze tips creëer je als werkgever een prettige sfeer op de werkvloer en verklein je de kans op ongewenst gedrag. Op zoek naar personeel die de sfeer in het bedrijf nóg beter maakt? Artiflex zoekt graag met en voor jou naar de ideale kandidaat! Neem contact met ons op zodat we direct voor je aan de slag kunnen gaan.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen