Misschien ken je het wel. Jouw collega’s zitten al aan de vrijdagmiddagborrel en jij zweet nog op die vacaturetekst die voor het weekend online moet. Na lang zwoegen heb je het af en knal je de vacature op de website. Check! Kunnen de sollicitaties dit weekend mooi binnenstromen. De realiteit is echter een lege mailbox op maandagochtend. Nouja. Leeg? In ieder geval geen sollicitaties. Dit houdt wekenlang zo aan. Je had toch zo’n pakkende vacaturetekst geschreven?
Je pakt de vacature handleiding van Artiflex er nog maar eens bij. Je hebt een goede functietitel, een mooie omschrijving van jouw bedrijf, de werkzaamheden zijn helder en ook de functie-eisen staan duidelijk vermeld. Ook heb je beschreven hoe kandidaten kunnen solliciteren. Wat kun je nu nóg meer doen om wel die sollicitaties te krijgen?
Vacatures met een salarisindicatie scoren beter en leveren aanzienlijk meer sollicitaties op. En nee, dan hebben we het niet over ‘een marktconform salaris’, maar over een duidelijke en heldere salarisrange. Wordt er gewerkt in een ploegendienst? Geef dan ook de ploegentoeslag aan en of het genoemde salaris inclusief of exclusief die toeslag is. Salaris is de belangrijkste drijfveer voor een nieuwe baan in Nederland, ruim 50% wisselt van baan vanwege het salaris.
Reiskostenvergoeding, vakantiegeld en het aantal vakantiedagen. In een paar bulletpoints staat het opgesomd in jouw tekst. Duidelijk toch? We noemen zomaar iets: staat er in jullie kantine een pooltafel? Is er iedere dag vers fruit aanwezig? Is er in de zomer een vakantieborrel en vieren jullie ieder jaar een groots personeelsfeest? Schrijf het op! Niets is vanzelfsprekend. Juist deze arbeidsvoorwaarden geven vorm aan een vacature. Dit kan net die ene twijfelaar over de streep trekken om te solliciteren.
Artiflex schreef een tijdje terug al eens een blog over het opstellen van een goed functieprofiel. Veel vacatures zijn gebaseerd op hard skills waaraan de ideale kandidaat moet voldoen. Is dit heel realistisch? Vaak niet. Draai de rollen eens om. Welke soft skills heeft iemand nodig om de werkzaamheden te kunnen leren? Dus; hoe leerbaar is een sollicitant? Iemand die van nature erg nauwkeurig, technisch of organisatorisch is, kan misschien de gevraagde vaardigheden wel leren.
Keywords! Oftewel; zoekwoorden! Met SEO (Search Engine Optimization) zorg je dat jouw vacaturetekst online vindbaar is op Google en andere zoekmachines. Kruip eens in het toetsenbord van een potentiële kandidaat en bedenk wat hij in de zoekbalk invult. Laat deze zoekwoorden een paar keer terugkomen in je tekst en maak jouw vacature SEO-proof.
Bijna de helft van de Nederlanders is latent werkzoekend. Zij zoeken niet actief naar vacatures, maar staan wel open voor een beter baanaanbod. Verhuis eens van enkel de jobboards naar social media zoals Instagram, Facebook, LinkedIn of TikTok. Op deze manier ziet ook deze doelgroep jouw vacature. Schrijf een korte en bondige tekst, voeg een passende afbeelding of video toe en plaats jouw vacature op de, voor jou passende, socialmediakanalen. Nu zien ook kandidaten die niet direct naar een baan zoeken, wel jouw vacature voorbijkomen. Wie weet reageert jouw ideale kandidaat wel via social media!
Het gaat natuurlijk niet om de hoeveelheid sollicitaties die er binnenkomen, als die ene perfecte kandidaat er maar tussen zit! Mocht je er zelf toch niet helemaal uitkomen? We helpen je graag bij de zoektocht naar potentiële kandidaten. Neem contact met ons op!