De zomer van 2024 komt eraan: medewerkers genieten van een welverdiende vakantie of misschien heb je te maken met een seizoenspiek in je bedrijf. In dat geval kan vakantiewerk een uitkomst bieden. Natuurlijk heb je wel te maken met regels en richtlijnen voor vakantiewerkers. Deze blog legt je uit waar je als werkgever rekening mee moet houden wanneer je kiest voor vakantiekrachten.
Met vakantiekrachten (of vakantiewerkers) wordt in de meeste cao’s bedoeld: scholieren en studenten die in de vakanties van hun opleiding of studie tijdelijk werk doen, tegen betaling.
De periode om vakantiekrachten in te huren loopt van 1 juni tot 1 september.
Vakantiewerkers worden - net als andere medewerkers- door de wet beschermd. Vaak gaat het bij vakantiewerkers om minderjarigen. Het inhuren van deze jongeren is aan regels gebonden. De wet maakt, als het gaat om arbeidsomstandigheden en werktijden, onderscheid tussen:
13- en 14-jarigen zijn verplicht om naar school te gaan en mogen daarnaast helpen bij licht, niet-industrieel werk, niet langer dan 7 uur per dag en maximaal 35 uur per week.
Voor 15-jarigen geldt ook een leerplicht. Het verschil qua werk zit hem in dat zij licht en niet-industrieel werk zelfstandig mogen uitvoeren. Voor deze leeftijd geldt dat zij maximaal 8 uur per dag mogen werken en maximaal 40 uur per week.
Jongeren mogen bijna elk soort werk doen, behalve werk dat gevaarlijk en/of schadelijk voor de gezondheid is. Er mag maximaal 45 uur per week worden gewerkt met een maximum van 9 uur per.
De Inspectie SZW controleert of jij als werkgever de regels naleeft. Als dat niet gebeurt, kun je een boete krijgen.
Het inzetten van vakantiekrachten is een efficiënte oplossing om je personeel vakantie te laten vieren of om de piek in de zomerperiode op te vangen. Vakantiewerkers zijn flexibel inzetbaar en relatief goedkope krachten doordat het minimumloon van jongeren lager ligt.