vakantiewerk strandstoelen

Wet- en regelgeving over het inhuren van vakantiewerkers

It’s summer time! De zomer komt eraan; medewerkers genieten van een welverdiende vakantie of misschien heb je te maken met een seizoenspiek in je bedrijf. In dat geval kan vakantiewerk een uitkomst bieden. Natuurlijk heb je wel te maken met regels en richtlijnen voor vakantiewerkers. Deze blog legt je uit waar je als werkgever rekening mee moet houden wanneer je kiest voor vakantiekrachten.

Wanneer is iemand een vakantiewerker?

Met vakantiewerkers (of vakantiekrachten) wordt in de meeste cao’s bedoeld: scholieren en studenten die in de vakanties van hun opleiding of studie tijdelijk werk doen, tegen betaling.

Wet- en regelgeving vakantiewerkers 

Vakantiewerkers worden - net als andere medewerkers- door de wet beschermd. Vaak gaat het bij vakantiewerkers om minderjarigen. Het inhuren van deze jongeren is aan regels gebonden. De wet maakt, als het gaat om arbeidsomstandigheden en werktijden, onderscheid tussen:

13- en 14-jarigen

13- en 14-jarigen zijn verplicht om naar school te gaan en mogen daarnaast helpen bij licht, niet-industrieel werk, niet langer dan 7 uur per dag en maximaal 35 uur per week.

15-jarigen
Voor 15-jarigen geldt ook een leerplicht. Het verschil qua werk zit hem in dat zij licht en niet-industrieel werk zelfstandig mogen uitvoeren. Voor deze leeftijd geldt dat zij maximaal 8 uur per dag mogen werken en maximaal 40 uur per week.

16- en 17 jarigen
Jongeren mogen bijna elk soort werk doen, behalve werk dat gevaarlijk en/of schadelijk voor de gezondheid is. Er mag maximaal 45 uur per week worden gewerkt met een maximum van 9 uur per.

De Inspectie SZW controleert of jij als werkgever de regels naleeft. Als dat niet gebeurt, kun je een boete krijgen.

Voordelen van vakantiewerkers

Het inzetten van vakantiekrachten is een efficiënte oplossing om je personeel vakantie te laten vieren of om de piek in de zomerperiode op te vangen. Vakantiewerkers zijn flexibel inzetbaar en relatief goedkope krachten doordat het minimumloon van jongeren lager ligt. 

Voor vakantiewerkers geldt dat zij recht hebben op minimaal het wettelijk minimum (jeugd)loon. De Rijksoverheid heeft een handige rekentool waarmee je het minimumloon kunt berekenen. Je vakantiewerker heeft daarnaast ook recht op vakantiegeld en vakantiedagen volgens de toegepaste cao.

Arbeidsovereenkomst afsluiten voor vakantiewerkers 

Als werkgever is het - ondanks de korte duur van het werk - belangrijk om een arbeidsovereenkomst af te sluiten voor vakantiewerkers. Dit kan een vakantiecontract, nul-urencontract of een contract voor bepaalde tijd zijn. Valt jouw bedrijf onder een cao, dan gelden de voorwaarden van die cao ook voor de vakantiewerkers. 

Belangrijk om te weten is dat voor afsluiten van een arbeidsovereenkomst jongeren tot 16 jaar toestemming van de ouders of voogd nodig hebben. Om onduidelijkheid te voorkomen is het verstandig dat je een ouder/voogd het arbeidscontract mee laat ondertekenen.

Artiflex verzorgt niet alleen de werving van vakantiekrachten, maar neemt ook de administratieve afhandeling uit handen. We helpen je graag, zodat ook tijdens de zomermaanden alles op rolletjes loopt. 

Vakantiewerkers nodig?

Kan jouw bedrijf deze zomer de hulp van vakantiekrachten goed gebruiken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op door te bellen naar 078 - 641 60 81.

vakantiewerk strandstoelen
Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen