De customer journey is de reis die de klant aflegt van voor tot na de aankoop van jouw product of dienst. Van kijken naar kopen dus. Voor iedere organisatie is het belangrijk om te weten hoe je potentiële klanten kunt boeien en binden. Als je op de hoogte bent van de concrete behoefte van jouw klant, draagt dat bij aan het succes van jouw bedrijf. In deze blog lees je alles over de ultieme customer journey die jij als organisatie niet mag missen.
Of je nu een organisatie bent in de techniek, metaal, bouw, productie, logistiek of infra: ieder bedrijf krijgt op zijn eigen manier te maken met klanten. De informatie in deze blog kan je op jouw eigen manier toepassen binnen jouw bedrijf.
Customer journey betekent letterlijk klantreis. Het is de reis die jouw potentiële klant aflegt: van oriëntatie tot na de aankoop van jouw product of dienst. Tijdens deze reis zijn er meerdere contactmomenten. Alle momenten waarop klantcontact is, worden touchpoints genoemd.
Touchpoints zijn alle contactmomenten tijdens de klantreis die jouw potentiële klant heeft met jouw organisatie. Het is de interactie van het eerste tot het laatste contact. Denk aan e-mails, telefoontjes, nieuwsbrieven, website, contactformulieren, klantenservice, webshop, fysieke winkel of sociale media.
Iedere vorm van interactie draagt bij aan de klanttevredenheidsscore. Denk dus goed na over welke interactie je hebt met jouw klant en hoe zij dat contact ervaren.
De customer journey bestaat uit 5 fasen. Bewustwording, overweging, aankoop, gebruik en klantloyaliteit. Hieronder lees je wat de 5 verschillende fases van de customer journey inhouden.
Fase 1: Bewustwording (awareness)
De klantreis van jouw potentiële klant begint altijd met bewustwording. De klant heeft een probleem en gaat via internet op zoek naar een oplossing. Deze zoektocht begint vaak online op Google of social media.
In de bewustwordingsfase komt de klant voor het eerst in contact met jouw bedrijf. Dat kan zijn via de website, een advertenties, sociale media of mond-tot-mondreclame.
Fase 2: Overweging (consideration)
In de overwegingsfase vergelijkt de klant jouw bedrijf met andere organisaties door reviews op Google te lezen en websites te vergelijken. Waarom kiezen ze voor jouw bedrijf en niet voor de concurrent? Zorg dat jouw USP (Unique Selling Point) duidelijk naar voren komt op de website. Dus wat maakt jouw bedrijf beter dan die van jouw concurrent?
Fase 3: Aankoop (purchase)
Hoera! De klant heeft gekozen voor jouw bedrijf! Vanaf hier begint de aankoopfase. Dit is de fase waarin je laat zien waarom de klant bij jou koopt en niet bij anderen. Het is belangrijk dat je een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke website hebt.
Laat op een duidelijke manier zien hoe de klant een product in de webshop kan kopen, hoe hij een offerte kan aanvragen of hoe hij in contact komt met de juiste persoon binnen jouw organisatie. Wanneer dat onduidelijk is, is de kans dat een klant alsnog afhaakt aanwezig.
Fase 4: Service (retention)
De servicefase start direct na de aankoop. De klant heeft jouw bedrijf nog vers in zijn geheugen, dus het is zaak om de klant proactief te benaderen door service en support te bieden. Denk aan het sturen van updates over de verzending, een bericht over het proces van de offerte of een belletje over het verdere verloop van de dienstverlening. Je blijft het contact warm houden zodat de klant later weer bij jou aanklopt voor een nieuwe aankoop.
Fase 5: Loyaliteit (loyalty)
In de laatste fase, de loyaliteitsfase, wil je dat jouw klant een ambassadeur wordt van jouw bedrijf. Alles draait om het opbouwen van langdurige klantrelaties. Een tevreden klant vertelt misschien ook over jouw bedrijf, product of dienstverlening aan collega’s of vrienden. Deze mond-tot-mondreclame zorgt wellicht weer voor nieuwe klanten en maakt jouw organisatie succesvoller.