Hovenier

Op zoek naar hoveniers en groenvoorzieners? Think out of the box!

22 nov. 2021
Ook in de groenvoorziening en de hoveniersbranche geldt: krapte op de arbeidsmarkt. Ben je op zoek naar groenvoorzieners en ervaren hoveniers voor jouw organisatie? Kijk verder en denk in mogelijkheden. Misschien is het ook voor jouw organisatie bijvoorbeeld interessant om enthousiaste kandidaten op te leiden tot hovenier. In deze blog geven we je 5 out-of-the-box tips waarmee je concreet aan de slag kunt om personeel te vinden voor deze gave branche.

Groenvoorziening en hoveniersbranche

‘Het is lastig om kandidaten te vinden voor deze branches,’ vertelt salesmanager Thomas Khoshaba, die jaren werkzaam is geweest als accountmanager en voor veel opdrachtgevers op zoek ging naar kandidaten in het groen. ‘Ik heb gemerkt dat ervaren hoveniers werkzaam zijn bij grote organisaties, zich als zzp’er verhuren aan deze bedrijven of een goedlopend eigen bedrijf hebben. Je moet dus verder kijken om kandidaten te vinden voor deze leuke branche.’

Van kantoortuin naar groenvoorziening

‘Deze toch wel bescheiden, rustige branche kenmerkt zich door werknemers die graag met hun handen willen werken. Naast mensen met passie voor groen, zie je ook kandidaten die de overstap maken van een kantoorbaan naar de hoveniersbranche’, legt Thomas uit. ‘Dit zien wij al jaren. Mensen willen iets anders en het lijkt ze dan leuk om in het groen te werken. Het is natuurlijk niet altijd een match, maar wij zien geregeld dat deze mensen zich willen omscholen en het werk willen blijven doen.’ We zien dit in de hele groene sector gebeuren.

Groot groen en particulier

Eigenlijk kun je deze branche opdelen in twee richtingen. Enerzijds is dat het groot groen en anderzijds de particuliere branche. De particuliere branche richt zich op hoveniersfuncties en kent vacatures als hovenier aanleg, hovenier onderhoud of een combinatie tussen beiden. In het groot groen zijn met name de groenvoorzieners werkzaam. ‘Wij zien mensen overstappen in beide richtingen’, vertelt Thomas. ‘In het verleden hebben wij een dame de overstap zien maken van een administratieve functie naar onze opdrachtgever in het groot groen. Zij is uiteindelijk in dienst gegaan bij deze opdrachtgever als meewerkend voorvrouw.’

Hoe vind je de gewenste versterking?

Ja, er heerst schaarste op de arbeidsmarkt en ja veel concullega’s zijn - net als jij - op zoek naar kandidaten voor hun openstaande vacatures in het groen en de hoveniersbranche. Wat wij je willen meegeven: laat je vooral niet ontmoedigen en kijk naar alle mogelijkheden. We geven je 5 concrete tips hoe je toch aan versterking kunt komen.

1. Zet je vacatures ruim op tijd open

Deze branche kenmerkt zich door de piekperiode van begin maart tot half november. Thomas vertelt: ‘tijdens deze onderhoudsperiode zijn al onze opdrachtgevers hard op zoek naar kandidaten. Het is dus van groot belang om ruim op tijd je vacatures open te zetten om deze periode voldoende werknemers aan te trekken om je piek op te vangen.’

2. Val op met jouw vacaturetekst

Het is belangrijk om op te vallen met jouw vacatures. Hoe je dat doet? Met een goede wervende tekst, waarin je kandidaten optimaal aanspreekt. Een paar tips:

- Denk aan alle basics. Beschrijf de werkzaamheden van de functie, vertel wat over het bedrijf, over het team waarin de kandidaat komt te werken, de doorgroeimogelijkheden en laat zien waarom de functie zo mooi is.

- Stel niet te veel eisen. Wees duidelijk in de eisen, maak het specifiek en concreet en stel er niet te veel.

- Wees compleet over arbeidsvoorwaarden. Geef tenslotte aan wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Zowel primaire (salaris, werktijden) als secundaire arbeidsvoorwaarden (reiskosten, scholingsbudget).

- Laat je bedrijfscultuur zien. Vermeld ook de sociale component van het bedrijf zoals bedrijfs- of teamuitjes, vrijdagmiddag borrels of het jaarlijkse kerstdiner.

Wij weten dat het schrijven van een vacature een tijdrovende klus is, maar het is belangrijk om er voldoende aandacht aan te geven. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het perfectioneren van je vacature teksten? In ons 7-stappenplan leggen we je van A tot Z uit hoe je een goede vacature schrijft.

3. Ga op zoek naar kandidaten die openstaan voor een carrièreswitch

Er zullen ongetwijfeld wel eens kandidaten solliciteren die een switch willen maken, maar over het algemeen moet je zelf proactief op zoek naar deze mensen. Je kunt ze aanspreken in een vacature of door een opvallend nieuwsbericht op je website of op social media. Een andere optie is via het eigen netwerk. Vraag bijvoorbeeld aan de collega’s van het bedrijf of zij nog mensen kennen die openstaan voor een carrièreswitch naar het groen.

4. Help mensen in een re-integratietraject

Mensen die hun huidige functie niet meer kunnen uitoefenen na (langdurige) werkloosheid of ziekte, willen graag ander werk doen wat nog wel mogelijk is. Terwijl jij ze helpt bij hun re-integratietraject, kunnen zij jouw bedrijf versterken tijdens de piekperiode. Je kunt een aanvraag doen bij het UWV of een re-integratiebedrijf. Geef hier duidelijk aan wat je zoekt en wat de functie-eisen zijn, zodat de samenwerking voor beide partijen een succes wordt.

5. Richt je op kandidaten met ervaring in het buitenland

Wij merken dat we steeds meer mensen bereiken die vanuit het buitenland hun vak hier in Nederland willen beoefenen. Deze hoveniers hebben vaak al jaren ervaring in het land van herkomst en gaan graag in ons land verder aan de slag. Bij Artiflex hebben wij in het verleden onder andere mensen uit Amerika, Engeland en Polen aan het werk gezet in het groen. Om deze mensen aan te spreken kun je in je vacatures aangeven dat je openstaat voor kandidaten die ervaring in het buitenland hebben opgedaan. Een andere optie is om jouw vacatures in het te Engels schrijven.

Artiflex helpt jou bij het vinden van de juiste match 

Uiteraard zijn wij er om je te helpen bij de zoektocht naar hoveniers en personeel in de groenvoorziening. Al ruim vijftien jaar richt Artiflex zich op de hoveniersbranche en helpen wij mensen aan een baan in het groen. Dankzij deze ervaring hebben wij een enorme database en kunnen wij kandidaten snel koppelen aan onze opdrachtgevers. Wij maken graag de ideale match voor jou en verliezen daarbij eventuele wensen niet uit het oog.

Hoe we dat doen? Naast dat we gebruik maken van ons netwerk, voeren we campagnes via verschillende social media kanalen met de inzet van onder andere videocontent en focussen we ons op verschillende jobboards om zo de ideale kandidaat voor jouw openstaande vacatures te vinden.

Zoek je personeel in de groenvoorziening? Bel ons!

Heb je vragen of ben je benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onze website of bel naar 078 - 641 60 81. Wil je direct een aanvraag bij ons doen? Dat kan via ons aanvraagformulier.