5 redenen om te werken in de techniek

HR trends: Wat staat er op de horizon voor HR-professionals?

31 aug. 2023

De wereld van recruitment is constant in beweging. Bij Artiflex ondervinden we dit elke dag. We hebben de belangrijkste hr-trends voor je op een rijtje gezet. Ben jij al op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen?

1. Employee experience op de voorgrond

Een positieve ervaring van medewerkers wordt steeds belangrijker voor het aantrekken en behouden van talent in het veranderende landschap van werk. Het gaat niet meer alleen om een goed salaris en de arbeidsvoorwaarden, maar ook om hoe medewerkers zich voelen binnen de organisatie. Bedrijven die een omgeving te bieden hebben waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en gehoord voelen, hebben een voordeel bij het aantrekken en behouden van talent.

2. De vierdaagse werkweek: een nieuwe norm?

De traditionele vijfdaagse werkweek staat op de schop. Steeds meer bedrijven experimenteren met kortere werkweken, waarbij medewerkers dezelfde hoeveelheid werk verrichten in minder dagen. Een kortere werkweek kan zorgen voor een betere productiviteit, betere werk-privébalans, lagere kosten en een aantrekkelijker werkgeversimago.

3. Automatisering van HR-taken

Steeds meer repetitieve en tijdrovende taken worden geautomatiseerd met behulp van HR-software en andere tools. Door deze ontwikkeling kunnen HR-professionals zich steeds meer richten op de persoonlijke touch, zoals het opbouwen van sterke relaties met medewerkers, coaching en talentontwikkeling. Deze persoonlijke aandacht blijft van onschatbare waarde, maar technologie kan zeker ondersteunen om HR-processen efficiënter te maken.

4. Talentwerving wordt marketing

In een competitieve arbeidsmarkt is het niet langer voldoende om simpelweg vacatures te plaatsen en af te wachten. Talentwerving wordt steeds meer vergelijkbaar met marketing. Een sterke employer branding, waarbij de unieke cultuur en waarden van het bedrijf worden benadrukt, is steeds belangrijker. Dit trekt niet alleen geschikte kandidaten aan, maar zorgt er ook voor dat zij gemotiveerd zijn om bij het bedrijf te werken en zich ermee te identificeren.

5. Manager-werknemer relatie: belangrijker dan ooit

De ouderwetse hiërarchie verdwijnt langzaam uit beeld, en dat verandert alles! Managers en werknemers werken nu meer dan ooit als gelijken samen. Het gaat om wederzijds respect, open communicatie en samen de schouders eronder zetten.

Volg Artiflex!

Benieuwd naar meer? Lees onze andere blogs in de kennisbank voor de laatste inzichten en updates in de recruitmentbranche!

actuele hr trends