5 tips voor het vinden van een nieuwe baan tijdens corona.

16 nov. 2020

Tips voor het vinden van een nieuwe baan tijdens corona

Het is een lastige tijd. Het RIVM raadt ons aan zo veel mogelijk thuis te blijven, veel mensen zijn besmet (geraakt) met Covid-19 en er vallen veel ontslagen. Door dat laatste bestaat de kans dat jij in corona-tijd op zoek bent naar een nieuwe baan. Om je een beetje op weg te helpen, willen we graag 5 tips met je delen voor het vinden van een nieuwe en leuke uitdaging. 

Tip 1: Kom erachter wat echt bij jou past

Je bent al snel zo’n 40 uur per week aan het werk. Het is dan natuurlijk fijn dat je werk vindt dat bij je past. Ook in tijden van crisis. Maar hoe kom je erachter of een baan aansluit bij hetgeen waar jij naar op zoek bent? Antwoord geven op de volgende vragen helpt je op weg:

  • Wat vind ik belangrijk aan een baan?
  • Wat voor werkzaamheden wil ik graag doen?
  • Welke (secundaire) arbeidsvoorwaarden vind ik belangrijk? Bijvoorbeeld salaris, reiskostenvergoeding of borrels.
  • Waar wil ik me (verder) in ontwikkelen?
  • In wat voor werkomgeving werk ik het liefst?

Je kunt niet snel een baan vinden die voor 100% op jouw wensenlijst aansluit. Zie het dan ook als leidraad. Zodra je een baan tegenkomt die je interessant lijkt, kun je het lijstje naast de vacature leggen. Zo weet je precies wat je wel, maar ook wat je niet wilt. Let er wel op dat je niet té kritisch bent.

Baan zoeken tijdens corona

Tip 2: Doe onderzoek naar het bedrijf

Als het goed is, heb je nu een goed beeld van wat je belangrijk vindt in een baan. Maar soms kun je aan de hand van de vacaturetekst niet helemaal zeker weten of het een match is tussen jou, de functie en het bedrijf. Het is daarom verstandig research te doen.

  • Bekijk de website van het bedrijf. Wat voor sfeer straalt het uit? Kan je je vinden bij de tekst die staat bij het kopje ‘over ons’? Zo kan je vaak al meer te weten komen over de bedrijfscultuur;
  • Kijk op LinkedIn of je iemand kent die er werkt en stel wat vragen over het bedrijf. Informatie van een interne medewerker is altijd goed;
  • Je kunt ook contact opnemen met de contactpersoon die bij de vacature vermeld staat. Hij of zij kan je alles vertellen over de baan en het bedrijf.

Tip 3: Laat je netwerk weten dat je op zoek bent

Hoe meer mensen weten dat jij een nieuwe baan zoekt, hoe groter de kans is dat iemand je kan helpen. Vertel het aan je familie, vrienden en kennissen. Vertel ook wat voor soort nieuwe baan je zoekt. LinkedIn is hiervoor ook een mooi platform. Misschien heeft een connectie van jouw connectie wel de juiste baan voor jou. Zorg ervoor dat jouw profiel er goed uitziet met een sterke profielbeschrijving. Potentiële werkgevers bekijken jouw profiel meer dan je denkt.

Tip 4: Blijf solliciteren

Zit vooral niet stil en laat je niet kisten. Blijf solliciteren. Waarschijnlijk waait de juiste baan niet zomaar aan, dus zaak om hier proactief mee aan de slag te gaan. Bekijk en reageer op openstaande vacatures op jobboards (zoals Nationale Vacaturebank en Indeed), verstuur open sollicitaties of bel het bedrijf waar jij jezelf wel ziet werken vrijblijvend eens op. Wie weet waar het toe leidt. Laat je ook niet tegenhouden als het niet helemaal in de richting is waarin je het liefst aan de slag gaat. Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, kan het je wellicht meevallen, of leidt het misschien wel tot een andere oplossing. Én misschien moet je wel wat concessies doen. Ook is een sollicitatiegesprek altijd goed voor de ervaring. Natuurlijk jammer dat je wellicht geen nieuwe baan hebt, maar iedere keer leer je er toch weer iets van!

Tip 5: Wees goed voorbereid

Als je bent uitgenodigd voor een gesprek, is het van belang dat je goed bent voorbereid. Wellicht vindt dit gesprek wel plaats via een video belafspraak. Voordeel daarvan: houd een spiekbriefje in de buurt. Schrijf hier bijvoorbeeld jouw sterke punten op, de belangrijkste punten uit de functieomschrijving en wat kenmerken van de organisatie. Werkt de apparatuur goed? Is je telefoon/laptop voldoende opgeladen? Maak oogcontact, zorg voor goed licht en draag nette kleding. Oefen het gesprek ook al eens van tevoren online. Laat zien hoe graag je het wilt en dan kan het bijna niet meer mis gaan!

Op zoek naar een nieuwe baan?

Is het je ondanks het bovenstaande nog niet gelukt om de juiste uitdaging te vinden? Contact ons! Uit welke branche je ook komt, wij proberen jou te helpen aan de juiste baan.

Of stuur ons een open sollicitatie en wij nemen gegarandeerd contact met je op. Wil je eerst kijken welke vacatures er open staan? Geen probleem! Onze openstaande vacatures vind je hier.